Loading...
— LANDGOED BRAKKESTEYN 2018-11-16T09:16:19+00:00

Het landgoed

Landgoed Brakkesteyn is omringt door de schoonheid van de natuur. Aan de rand van de Heiligeland stichting, maar toch op maar 10 minuten rijden van de binnenstad van Nijmegen, is het landgoed gelegen op een unieke locatie. Op het Landgoed zelf kunt u heerlijk wandelen en fietsen op de diverse, prachtige uitgestippelde wandel- en fietsroutes.

Maar ook de verdere omgeving biedt vele mogelijkheden. De 7 heuvelen liggen om de hoek. Maar ook het centrum ligt vlakbij en zijn zeker een bezoek waard. Voor de sporters onder ons zijn er ook genoeg mogelijkheden. U kunt gaan tennissen, golfen, paardrijden maar ook met de zelf meegebrachte mountainbike een tocht door de bossen maken.

Kortom, voor iedereen is er in de omgeving van ons landgoed wel iets leuks te beleven.

Een stukje historie

Het Landgoed Brakkesteyn is in 1654 voor het eerst beschreven. Stadsrentmeester Gysbert van Mulecom geeft toestemming om een ”Grave (sloot) te mogen leggen neffens ende lands de bomen, staende by syn goet Brackesteyn”. De naam Brakkesteyn is waarschijnlijk afgeleid van het woord ‘brak’, een jachthond die wordt gebruikt bij drijfjachten op hazen, vossen en wilde zwijnen. In het jaar 1717 wordt Bernard Rappard eigenaar van het landgoed. Het sterrenbos werd door hem wellicht aangelegd.

Volgens een boedelscheiding verviel Brakkesteyn in 1752 aan Coenraad Rappard, eigenaar van brouwerij ‘De Ster’ aan de Hezelstraat. Door geldnood is het landgoed verpand aan het Oud-Burgeren Gasthuis. In 1804 koopt Johannes Quack, grootgrondbezitter en  koopman/ondernemer uit Berg en Dal, het landgoed. Diens schoonzoon, Johan B.D.C. Tulleken, krijgt het vervolgens in bezit en herbouwt het oude huis in 1865 in neoclassicistische stijl.

In 1903 wisselt Brakkesteyn weer van eigenaar en wordt Rudolf Baron van Hövell tot Westerflier, burgemeester van Batenburg, de nieuwe eigenaar. Twee jaar later biedt Victor Jurgens een onweerstaanbare prijs voor het landgoed en wordt eigenaar. Binnen 1 jaar laat de paardenliefhebber op zijn landgoed een stalgebouw met koetshuis ontwerpen door de Amsterdamse architect A. Jacot, bekend van onder meer het Hirsch-gebouw aan het Leidseplein. Op datzelfde moment worden ook een tuinmanswoning, een waterpunt en nieuwe toegangspoorten gebouwd. In 1976 zijn de zuidvleugel met paardenremise en garage door een brand verwoest. Na herstel zijn hier twee stallen aangebracht. Victor Jurgens verlaat Brakkesteyn in 1921 en verhuurt het aan zijn neef Toon Jurgens die in 1928 het voormalige koetshuis en de neogotische kapel met met elkaar verbindt en met schelpen bezet, zo ontstaat het Schelpenhuis waar zich na de oorlog de Kliniek voor Neurologie in vestigt. Van de Schelpenhuisjes wordt gezegd dat alleen de allerrijksten er één hadden om mee te pronken en om er gasten te ontvangen. In Nederland moeten er tientallen zijn geweest, het aantal wordt nu geschat op slechts 4.

Botanische tuin op loopafstand

De botanische tuin Hortus Arcadie ligt achter in het park Brakkestein en bestaat uit twee heel verschillende tuinen. Een strak aangelegde theetuin met brede, bloemrijke borders met planten uit binnen- en buitenland en een landschapstuin.

De idyllische landschapstuin is opgezet naar de inzichten van pioniers van de Nederlandse natuurbescherming Jac. P. Thijsse en Victor Westhoff en laat verschillende half-natuurlijke, door de mens en natuur gevormde plantengemeenschappen zien. Zo zijn er bloemrijke kalkgraslanden te vinden, een holle weg, een vijver met aangrenzend moerasgebied, een heidegebied en verschillende bostypen met karakteristieke ondergroei en veel zogeheten stinsenplanten. Imposant is het Alpinum, een rotsheuvel met inheemse en uitheemse plantensoorten.

Wandelroutes Rijk van Nijmegen

In het Rijk van Nijmegen is het heerlijk wandelen. Met de Overasseltse- en Hatertse Vennen, de Berendonck, Heumensbos, de Mookerheide en de uiterwaarden langs de Maas en Waal is er buitengewoon veel natuurschoon te vinden. Stippel je eigen wandelroute uit via het wandelroutenetwerk van de Overasseltse en Haterste Vennen via wandelenrijkvannijmegen.nl.

Echter ook in het centrum van Nijmegen zijn allerlei bezienswaardigheden uit verschillende periodes te bewonderen. Wist je bijvoorbeeld dat de Romeinen 2000 jaar geleden al in Nijmegen neerstreken? Of dat Karel de Grote zijn paleis liet bouwen op het Valkhof? Of wat er met het centrum van Nijmegen gebeurde tijdens de Tweede Wereldoorlog? Door middel van verschillende routes kan je meer te weten komen over deze onderwerpen!