Historie

Het Landgoed Brakkesteyn komt in  1654 voor het eerst in de annalen ter sprake. Stadsrentmeester Gysbert van Mulecom heeft toen toestemming gekregen om een ''Grave (sloot) te mogen leggen  neffens ende lands de bomen, staende by syn goet Brackesteyn".  De naam Brakkesteyn is waarschijnlijk afgeleid van het woord ‘brak’, een jachthond die wordt gebruikt bij drijfjachten op hazen, vossen en wilde zwijnen.

In het jaar 1717 werd Bernard Rappard eigenaar van het landgoed. Het sterrenbos, waarvan nog enkele lanen resteren, werd door hem wellicht aangelegd. Volgens een boedelscheiding verviel Brakkesteyn in 1752 aan Coenraad Rappard, eigenaar van brouwerij ‘De Ster’ aan de Hezelstraat. Door geldnood werd het landgoed verpand aan het Oud-Burgeren Gasthuis. In 1804 werd het aangekocht door Johannes Quack, deze grootgrondbezitter, koopman en ondernemer was onder meer eigenaar van De Eekmolen, later oliemolen, in Berg en Dal. Diens schoonzoon Johan B.D.C. Tulleken kreeg het vervolgens in bezit en liet het oude huis in 1865 herbouwen in neoclassicistische stijl.

In 1903 verwisselde Brakkesteyn weer van eigenaar en de nieuwe bezitter werd Rudolf Baron van Hövell tot Westerflier, burgemeester van Batenburg. Twee jaar later bood Victor Jurgens een onweerstaanbare prijs voor het landgoed en werd eigenaar. Binnen 1 jaar liet de paardenliefhebber op zijn landgoed een stalgebouw met koetshuis ontwerpen door de Amsterdamse architect A. Jacot, bekend van onder meer het Hirsch-gebouw aan het Leidseplein. Het koetshuis is momenteel in gebruik als woonhuis. Op datzelfde moment werden ook een tuinmanswoning, een waterpunt en nieuwe toegangspoorten gebouwd. In 1976 werd de zuidvleugel met paardenremise en garage door een brand verwoest. Na herstel werden hier twee stallen aangebracht,

Victor Jurgens verliet Brakkesteyn in 1921 en verhuurde het aan zijn neef Toon Jurgens die in 1928 het voormalige koetshuis en de neogotische kapel met met elkaar verbond en met schelpen bezette, zo ontstond het Schelpenhuis waar zich na de oorlog de Kliniek voor Neurologie in vestigde. Van de Schelpenhuisjes wordt gezegd dat alleen de  allerrijksten er één hadden om mee te pronken en om er gasten te ontvangen. In Nederland moeten er tientallen zijn geweest, het aantal wordt nu geschat op slechts 4. Vanaf 1967 heeft de villa een horecabestemming.

  

Restaurant BEAU impressie

Chalet Brakkestein Bekijk Chalet Brakkestein impressie