De stad Nijmegen

Historie

Bezoek Nijmegen en verplaats je in het verleden van de oudste stad van het land.
De geschiedenis wordt in de stad niet vergeten, maar gekoesterd in prachtige historische gebouwen, parken en musea. De historie van de stad beleef je in Museum 'Het Valkhof' waar een belangrijke collectie Romeinse archeologie is te zien. Rond 18 vóór Christus kwamen de Romeinen voor het eerst in ons land. In Nijmegen-Oost legden ze een groot legerkamp aan op de Hunerberg. Even daarna bouwden ze op en rond het Valkhof een hoofdstad voor de Bataven, genaamd Oppdidum Batavorum. Na de Bataafse Opstand in 69/70 herbouwden de Romeinen het legerkamp op de Hunerberg in steen. Tegelijkertijd verrees in Nijmegen-West een compleet nieuwe stad, Ulpia Noviomagus. Deze stad kreeg rond het jaar 100 officiële stadsrechten van Keizer Traianus en is daarmee met afstand de oudste en eerste stad van Nederland.

Gezellig shoppen

Nijmegen is een winkelstad met een breed winkelaanbod. Je vindt hier knusse winkeltjes met een gemoedelijke sfeer, waar je heel persoonlijk geholpen wordt. Het meest aansprekend zijn de typisch Nijmeegse straten, met kleine winkeltjes en leuke restaurantjes. Wandel eens door de oudste winkelstraat van Nederland; de Lange Hezelstraat! Je hebt hier de keuze uit meer dan 100 winkels in deze van oorsprong Romeinse en nu nog als zodanig herkenbare middeleeuwse centrumstraat die uitkomt op de Grote Markt. Alles is hier te koop, van antiek tot culinair kookgerei, van design woonartikelen tot prachtige hoeden en schoenen.

Wandelen, fietsen én unieke natuur

Voor een actief dagje uit moet je in het Rijk van Nijmegen zijn. De oudste stad van Nederland is 'the place to be' tijdens het grootste wandelevenement ter wereld, de Vierdaagse. Dus trek je wandelschoenen vast aan, want het Rijk van Nijmegen staat bekend als ideaal gebied voor wandelen en fietsen. Allerlei tips hiervoor en informatie over natuur en landschap zijn te vinden in het Natuurmuseum Nijmegen & Bezoekerscentrum Gelderse Poort. Voor de watersporter zijn er diverse recreatieplassen waar je kunt duiken, zeilen en zwemmen.

Restaurant BEAU impressie

Chalet Brakkestein Bekijk Chalet Brakkestein impressie